Skola

Här kan du hitta information om skolprojekt som jag medverkat i/till:

Jag har även skrivit en bok om programmering i teknik tillsammans med Martin Blom Skavnes, Programmera i teknik - kreativa projekt med Arduino, utgiven på Natur & kultur.

Programmera i matematik (PiM)

Min bok om programmering matematik för årskurs 7-9, 152 sidor.

Ladda ner Programmera i Matematik (190811).

Skicka gärna synpunkter till mig (staffan.melin@oscillator.se)!

Robotprogrammering (Arduino)

Att bygga och programmera en motordriven robot som kan undvika hinder.

Hösten och vintern 2014-2015 konstruerade Bild & form-skolan i Göteborg en robot i årskurs 9. Målet var att eleverna skulle lära sig bygga med digital elektronik samt grundläggande programmering. Detta genomförde vi med Arduino, en så kallad microcontroller (enkel dator) som är billig och duktig på att prata och läsa av omvärlden. Det finns en uppsjö av information, inspiration och projekt på internet, och den bygger dessutom på öppen källkod.

Det hela tog formen av ett teknikutvecklingsprojekt där komplexiteten gradvis ökades. En viktig motivation till projektet var att eleverna skulle nå en insikt om hur digital teknik fungerar, vilka olika delar som ingår och hur de samverkar. Kostnaden per robot var ca 300 kr.

Vi har i denna skrift försökt att samla vår planering och de erfarenheter vi gjorde under projektet. Med hjälp av detta hoppas vi att fler skolor kan genomföra liknande projekt. Kontakta oss gärna om du har några frågor! Och hör gärna av dig om du gör något liknande!

Staffan Melin och Martin Blom

Filer och dokument

Robotfotboll

Mål: Att bygga små enkla robotar som kan spela fotboll med varandra.

Filer och dokument

Ljud och ljus med Arduino (grundkurs i Arduino)

Under 5 tillfällen får eleverna lära sig hantera Arduinon, och arbeta med ljud och ljud. Olika programmeringstekniker introduceras löpande.

Filer och dokument

Bärbart

Ett ämnesintegrerat projekt inom teknik och slöjd.

Filer och dokument